2016. már 26.

Huszonkétezer informatikus hiányzik a piacról, miközben ingyen megtanulhatnánk programozni

írta: naptalankelet
Huszonkétezer informatikus hiányzik a piacról, miközben ingyen megtanulhatnánk programozni

Adott egy elég szomorú helyzet, aminek diagnózisát nagyjából úgy lehetne felállítani, hogy elkezd a gyermek ismerkedni az Office 2003 programcsomaggal általános iskolában, majd gimnáziumban, szakközépiskolában a végzős évre megtanulja kezelni a word, powerpoint, excel hármast, talán belepillant az adatbázisok kezelésébe is, végül kikerül a közoktatásból úgy, hogy akár egy programsort látott volna. 

Sosem értettem, Magyarországon miért nincsen olyan kezdeményezés, mint a Udemy, ami online kurzusokat kínál rengeteg témában, bizonyos összegért. Illetve, ha van (?), akkor miért nem tudok róla, miért nem jön az arcomba 20 percenként, hogy "hé, haver, itt a lehetőség, tanulhatsz!", mint a magyar reformok működnek.

Aztán pár hónapja történt, hogy egy délután beléptem a facebook fiókomba, néztem az idővonalat, mikor két ismerős bejegyzése között megpillantottam a Miskolci Egyetem hirdetését, miszerint ingyen lehet jelentkezni számos informatikai kurzusra, bárkinek, felvételi jelentkezés nélkül, online.memooc_1.png

Megörültem ennek, hiszen végre itthon is van erre lehetőség, gondoltam. Pár héttel később szerettem volna megnézni, hogyan is működik ez pontosan, azonban elfelejtettem a pontos címét a honlapnak. Sebaj, mondtam, ez 2016-ban nem lehet akadály, csak rákeresek pár kulcsszóval a keresőben. "Miskolci egyetem informatika kurzus", "online informatika oktatás" "miskolci egyetem online kurzus" stb. Egyik kifejezésre sem adott releváns találatot a Google, behozta viszont a Miskolci Egyetem oldalát, ahol semmi hasonló nem volt említve, semmi az ingyenes online kurzusokról, amit olvastam korábban. Kezdtem azt hinni, talán velem van a baj, és nem is erről szólt pontosan a hirdetés, vagy valamit félreolvastam. Végül találtam egy pdf dokumentumot, ahol hivatkoztak arra a Széchenyi 2020 pályázatra, ami támogatta az általam keresett MeMOOC (Miskolci Egyetem Massive Open Online Courses) létrehozását, mely a felhívásban pontosan így hangzik: "MeMOOC angol és magyar nyelvű on-line képzési központ létrehozása és üzemeltetés". A projekt még 2015 márciusában kezdődött, összköltsége 592 millió forint, melyet teljes egészében az Európai Unió az Európai Strukturális és Beruházási Alapok keretében finanszírozott. A programot a Miskolci Egyetem és az egri Eszterházy Károly Főiskola valósította meg, a honlap 2015 novemberére készült el. A projektről további részleteket itt lehet olvasni.

A honlap egyórás felkutatási procedúrája után már csak pozitív élmény ért. Regisztrálni egyszerűen, facebook fiókon keresztül is lehet, majd miután ez megtörtént, neki is láthatunk a kurzusoknak. A honlap útmutató oldalán így ismertetik a programot: 

A MeMOOC gerincét 12 távoktatási modul alkotja, amelyek lefedik a 2 éves Mérnökinformatikus Felsőoktatási Szakképzés (FOSZ) anyagát. Ezek a tananyagok elméleti és gyakorlati részeket is tartalmaznak, sok videóval, ellenőrző kérdésekkel és néhány játékkal.

A kurzusok fülre kattintva a honlap megjeleníti a különböző oktatási anyagokat, modulokat. Az összes kurzus elérhető magyar és angol nyelven is. Az oldal igény szerint bevezet a mobilprogramozás, java, szerverüzemeltetés, játékfejlesztés, big data rejtelmeibe. A modulokat felosztották kezdőknek, középhaladóknak, haladóknak, és a munkaerőpiacon keresett ismeretekre vágyóknak szánt tanegységekre.

 kurzusok.png

Vegyük például, hogy minket érdekel a webes alkalmazásfejlesztés. Kattintás után egy bemutató oldalra irányít a honlap. Itt ismertetik röviden a témát, a követelményeket, valamint az oktatót, aki készítette a tananyagot. Ha továbbra is úgy gondoljuk, hogy mi webes alkalmazásokat szeretnénk fejleszteni, jelentkezünk a kurzusra.

kurzus_1.png

Az oktatás úgy néz ki, hogy az adott kurzust felbontják kisebb részegységekre, melyeken végighaladva ismerhetjük meg a választott témát. A baloldali sávban találjuk a hierarchikusan egymásra épülő alpontokat, amik tartalmazzák az ismeretanyagot. Minden egységben elmagyarázzák először az alapfogalmakat szövegben, vagy videóban, majd a tanult ismeretek birtokában feladatokat oldunk meg az anyag végén. Az általam választott web alkalmazásfejlesztés kurzus például egy számológép elkészítésével zárul. Miután pedig megépítettük első számológépünket az oktatás során szerzett magabiztos tudással, további 152 kurzus vár ránk, hogy bevezessen minket az informatika világába.

kurzus_tananyag_3.png

Itt van tehát egy kezdeményezés, ami konkrétan megtaníttatja veled a két éves mérnökinformatikus szakképzés anyagát, egy olyan országban, ahol felsőfokú végzettség nélkül is felvesznek, és adnak több százezres fizetést, mert annyi informatikus hiányzik a piacról, mégis nem ér semmit, hiszen az emberek nem tudnak róla. Egészen kafkai pillanat volt számomra, mikor megláttam, hogy a facebook oldalukon boldogan jelentik be, már több kurzus is átlépte a százas hallgatói létszámot, miközben a projekt céljaként tűzte ki, hogy az informatikai képzés széles körben hozzáférhető legyen. Persze a srácokat, akik létrehozták és dolgoztak ezen a projekten, semmiképp sem lehet hibáztatni, nagyszerű munkát végeztek, mégis adódik a kérdés a döntéshozóknak, amivel kezdtem a cikket. Miért nem jön az arcunkba húsz percenként, hogy "hé, haver, itt a lehetőség, tanulhatsz"? Ingyen, informatikát.

 

huszonkétezer informatikus hiányzikaz Informatikai Vállalkozások Szövetségének kutatása alapján.
a MeMOOC honlapja itt tekinthető meg.
Szólj hozzá